ÇORBALAR:
Düğün Çorbası:
Bulgur, et, kuru soğan, salça ve suyun karışımı;
Etle soğan kavrularak pişirilir. Üzerine salça bulgur ve su ilave edilir. 20 dakika kaynatıldıktan sonra karabiber nane ve tuz ilave edilerek kapatılır. 10 dakika sonra servise hazır olur.
Sütlü Çorba
Bulgur, süt, su, tuz
Yarı yarıya süt, yarı yarıya su bir miktar bulgur konulup kaynatılır piştikten sonra üzerine tereyağ ve kırmızı biber konulup servise hazır olur.
Balık Çorbası;
Balık çorbası her türlü balıktan olduğu gibi özellikle Çarpan Balığı ve lapin balığından yapılırsa daha lezzetli olur. Kılçıksız etli balıklar tercih edilmelidir.
Bir kilo balık güzelce temizlerin (içi alınır, varsa pulları. Çarpandan yapılıyorsa alt ve üst zehirli dikenleri boydan boya kesilerek çıkartılır) çorba yapılacak sudan biraz fazla su konulur. Bu suyun içine dörde bölünmüş bir baş kuru soğan, yarım demet maydanoz, suyu koyulaştırmak için un kullanmayacaksınız bir iki patates, tuz, tercihe göre bir iki diş sarımsak koyulur. Malzeme iyice pişinceye kadar kaynatılır. Temiz bir kaba suyu süzülür. İçindeki malzeme ezilerek suyun içine atılır. Diğer posa vb. malzemeler atılır. Balıkların kılçıkları ayıklanır, eti didilerek suyun içine atılır. Baştan patates konmadı ise biraz patates, havuç rendelenir biraz da un konularak yağda hafifçe kavrulur.bunlarda çorbamızın içine konularak yeteri kadar kaynatılıp servis yapılır. Damak tadına göre baharat eklenebilir. (Son kaynatma sırasında yarım çay bardağı beyaz şarap eklenirse daha lezzetli olur).
YEMEKLER
ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA
MALZEME:
Sardalya balığı 50 adet, taze asma yaprağı 50 tane,
tuz 1 çorba kaşığı, toz beyaz biber 1 tatlı kaşığı,
limon suyu 2 adet, zeytinyağı 1 su bardağı
YAPILIŞI:
Sardalya balıklarının baş ve kuyruk kısımlarını koparmadan, orta kılçıklarını dikkatlice çekip çıkarıtın. Pullarını bıçakla kazıyın, sonra yıkayın. Marinad malzemesini bir kasede çırparak karıştırın. Balıkların suyunu iyice süzdükten sonra genişçe bir kaba alın ve üstüne hazırlanan karışımı dökerek bir süre dinlenmeye bırakın. Asma yapraklarının saplarını dipten koparın. Yapraklar taze ise önce kaynar suya, sonra soğuk suya atıp çıkarın. Salamura ise, yaprakların tuzunun gitmesi için ılık suda bekletip yıkayın. Yaprakların parlak olan dış tarafları alta, damarlı olan iç tarafları da üste gelecek şekilde tezgaha koyup düzeltin. Yaprağın bir kenarına balığı yerleştirin ve yuvarlayarak sarın. Önce ekli kısmı ateşe gelecek şekilde ızgarada iki tarafını çevirerek pişirin. Yaprakların renkleri değiştiğinde sardalyalar pişmiş demektir. Pişen balıkları servis tabağına dizerek sofraya sıcak getirin. Bu yöntemle pişen sardalyalar, kızartılmadığı ve doğrudan ateşe değmediği için en sağlıklı balık yemeklerinden biridir.
ŞARAŞURA
Geleneksel Çanakkale mutfağının en güzel örneklerinden biri de Şaraşura'dır
Hazırlama Süresi : 20 dk, Pişirme Süresi : 30 dk, 6 kişilik
Gerekli Malzemeler :
Yarım kg taze fasulye, 1 patlıcan, 1 kabak, 2 patates, 3 çarliston biber
1 soğan, 2 domates, Yarım çay bardağı sıvıyağ, 1.5 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası, tuz
Hazırlanışı :
1 soğanı soyup iri iri doğrayın. Biberleri kalın halkalar halinde doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sıvıyağı tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. Biber ve domatesi soğana ekleyip karıştırın. Salçayı çok az suda eritip tencereye ekleyin.
Fasulyeleri temizleyip ikiye bölün. Patates, kabak ve patlıcanları soyup küp küp doğrayın. 1.5 su bardağı sıcak su, tuz ve sebzeleri tencereye ekleyip 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
PEYNİRLİ PATLICAN
MALZEME:
Kemer patlıcanı 6 adet, yumurta sarısı 1 adet, maydanoz 1/2 bağ, ayçiçek yağı 2 su bardağı, lor peyniri 250 gr., Tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanları alacalı soyun. Yuvarlak ve kalın dilimler halinde kesin. Herbir dilimi birbirinden kopmayacak şekilde ortasından keserek cep şeklinde açın ve tuzlu suda acısının çıkması için 5-10 dakika bekletin. Suyunu süzün ve kurulayın. Beyaz peyniri çatalla ezip, ince kıyılmış maydanoz ve 1 adet yumurta ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı dilimlediğiniz patlıcanların arasına sürüp kapatın. Ayrı bir kasede kalan yumurtaları çırpın. Patlıcan dilimlerini yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın ve sıcak olarak servis yapın
Göce:
Kabuğu soyulmuş buğdayın değirmen veya bulgur taşında çok ince öğütülmüş haline göce denir.
Göce az miktarda su ve tuz ile kaynatılarak pişirilir. İçine süt ilave edilir. Biraz daha kaynatılarak boza kıvamına gelince indirilir. Servis tabağına alınır. Üzerine kızgın tereyağı katılmış kırmızı biberle süslenebilir.
Güve Aşı:
Dana eti, ince çekilmiş bulgur, kuru soğan, sarımsak, salça, az acılı pul biber.
Et soğan sarımsak yağ ile beraber kavrulup pişirilir. Üzerine salça, bulgur ilave edilip su ile bir miktar kaynatılır. Pul biber eklenip servise hazır edilir.
Kuru Biber Aşı:
Kalın kuru biber, salça, acı biber, sarımsak
Sarımsakla salça kavrulur çok az bir miktar su ilave edilip biberler pişmeyle bırakılır hemen servis yapılır.
Bakla Fava:
Bakla, tuz, yağ, yumurta.
Bakla tuz ile kaynatılıp boza kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Pişen bakla kevgirden geçirilip yağlı ve yumurtalı tepsinin içine yayılır fırına atılır. 10 dakika sonra servise hazır edilir.
Oğlak Çevirme:
1 bütün oğlak. İp, düzgün bir sırık
Oğlak sırığa geçirilip ön aylakları boyna gelecek şekilde, arka ayakları ortası açık şekilde karnı bir miktar ip ile dikilir. Daha önceden yakılan kızgın ateşin 1 metre gerisinden başlanıp üzeri sürekli yağlanarak çevrilmeye başlanır. Ateşin feri azaldıkça ateşe doğru yaklaştırılır. Nar gibi kızardıktan sonra servise hazır olur.
Keşkek:
Kepeği arıtılmış buğday, zeytinyağı, et
Kepeği alınmış buğday güzelce yıkanır. Kalaylı bakır kazanların içene yeteri kadar zeytinyağı konur. Buğday içine dökülür. Buğdayın arasına kuzu veya koyun eti konur.
Önceden meşe odununda yanan kömürün üzerine kazan konur.yalnız kömür fazla alevli olmayacak üzeri küllenmiş olacak. Kazan içinde buğday, et, yağ 6-7 saat aynı derecede kaynatılacak.
Kazanın içinde keşkek kaynadıkça üzerine ayrı bir kazanda kaynayan sudan ilave yapılacak. Kazanımıza kesilen hayvanların kemikleri kaynatılarak suyu ilave yapılır. Keşkeğin hazır hale geldiğini anladığımız an ona keşkek tokmaklarıyla güzelce sıcak su ilave yapılarak dövülür.
Günümüzde bu dövme işi traktörün arkasına takılan traktör mikseriyle dövülür. Keşkek yemeği dövülürken aşçı tarafından tuzuna, yağına ve damak tadına bakılır.
Servise hazır hale gelince tabaklarla veya küçük tepsilerle isteyenlere üzerine haşlama et ve kavurma et dökülerek servis yapılır.
Bakla Keşkeği:
Baklalar ıslatılarak bekletilir, kabukları soyulur. Kabukları soyulan baklalar bir tencerede pişirilir. Soğuduktan sonra kevgirden (delikli kap) geçirilir. Bir tencereye yağ, rendelenmiş soğan, salça ilave edilerek kavrulur. İçine kevgirden geçirilen baklalar ilave edilir. Biraz et suyu koyarak kaynamaya bırakılır. Piştikten sonra tabaklara koyup üzerine et ve baharatlar ilave edilerek servis yapılır.
Tumbi:
1 adet orta boy soğan, 2 adet domates, 2 adet patlıcan, maydanoz, karabiber, biber pul biber
1 su bardağı sütlü göce, ½ yağ (zeytin yağ)
Önce bir tavanın içine soğanı doğrarız. Sonra domatesleri küp şeklinde doğrayarak ilave ederiz. Aynı şekilde patlıcanları da tavaya koyar iyice kavururuz. Kavrulduğunda 2 bardak su ilave ederiz. Su kaynarken içine atar ve kapatırız. Fazla soğumadan tepsiyi yağlayıp elimizle yarım oval şekil vererek tepsiye dizeriz 100 derecelik fırına salarız. (fırına vermeden önce tumbilerin üzerine salça ve zeytinyağını çırparak süreriz)
Simit Lokumu:
Nohut ezilerek belli bir ısıda mayalandırılır. Hamura maya yerine nohut mayası konulur. Tepsiye döşenir ve pişirilir.
Kuzu Sarması:
Kuzu Akciğeri, taze soğan, maydanoz, nane, karabiber, pirinç, tuz, kuzu içyağı.
Ciğer kuşbaşı şeklinde doğranacak, yağda kavrulacak. Daha sonra pirinç hariç ciğerin üzerine ilave edilerek hepsi kavrulacak daha sonra su ilave edilecek. Su kaynadıktan sonra sıcak su ile haşlanan pirinç suyu süzüldükten sonra ilave edilecek piştikten sonra kabarmaya bırakılacak. Kabardıktan sonra kuzu sarmalarına doldurulup fırına salınacak, hafif kızardıktan sonra çıkarılıp servise hazırdır.
Turp otu:
Çok bilinen ve sevilen bir ottur. Filizleri kalın ve etli olup, tadı biraz baharatlıdır.
Turp Otu Salatası:
1 kilo turp otu, ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 limon
Ayıklanmış ve yıkanmış turp otları kaynayan su tenceresine bastırılır. Yapraklar etli oldukları için fazla kaynatılmamalıdır. (yumuşarsa lezzeti kaybolur) kalın sapları pişince süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine yağ ve limon koyunca yeşil yapraklar sararır. Bu nedenle sofraya yeşil gelmek isteniyorsa son dakikaya kadar yağ, limon ve tuzu koyulmalıdır. Ilık yenirse çok daha iştah açıcı olur. Özellikle balık ile yenmesi iyi olur.
Kartala Böreği (açılmış kuru yufka)
Ekşimik, yoğurt, yumurta, tuz, yağ.
Tepsinin altı yağlanır. Açılmış yufkalarımız su ile ıslatılıp bir kat alta döşenir. Arasına ekşimik yayılır dört kat olarak hazırlanır. En üstteki hamura çırpılmış yoğurt, yumurta çok az bir miktarda yağ karıştırılıp sürülür. 20 dakika fırında pişirilir. Servise hazır edilir.
Kaçamak:
Mısır unu, ayran, yumurta, sıvı yağ, pekmez.
Mısır unu ayran, su tuz ilave edilip sıvık ve katı arasında bir şekle gelinceye kadar karıştırılır tencereye konup birbiriyle özdeşinceye kadar pişirilir. Tepsinin içine biraz yağ, yumurta kırılır pişirilen malzeme tepsiye yayılıp kızgın fırına verilip çıkarılır üzerine pekmez dökülüp servise sunulur.
Nohutlu - Etli Silkme Mantı:
Yarım kilo nohut, yeteri kadarzeytin yağı, iki adet soğan, yarım kilo un, bir su bardağı bulgur veya kırık pirinç, bir yemek kaşığı salça, yeteri kadar kırmızı biber ve tuz.
Nohut güzelce pişirilir. Salçası, yağı, biberi konur. Soğanda ince ince kıyılıp yağla pembeleşinceye kadar kızartılır. Nohuta ilave edilir. Nohut yemeği hazırlanmış olur.
Una su ve tuz katılarak börek hamuru açılacak şekilde katı hale getirilir. Hamur parçalara ayrılarak yufka şeklinde açılır. Açılan hamurlar biraz bekletilir, hafif yellenmiş olur. Bunlar yarım santim veya daha küçük ince ince kıyılır. Kızartılacak tepsinin altı yağlanır. Kıyılmış hamurların yarısı tepsinin altına yerleştirilir. Üzerine sıvı yağ gezdirilir. Fırında güzelce kızartılır.
Kızardıktan sonra hazırladığımız bol nohut (sulu) yemeğini tepsinin üzerine dökülür. Hafif ateşli ocakta 5-10 dakika kadar pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.
Arzu edilirse bol sulu pişirilen et (tavuk) küçük parçalara ayrılır. Buna etli veya tavuklu silkme mantı denir.
Rugatnik
Normal yumuşaklıkta hamur, ekşimik, ot, katıyağ
Yumurta büyüklüğünde kopartılan hamur yastağaç üzerinde normal büyüklükte açılır. Sonra açılan hamurun ortasına ot veya ekşimik konup kare gibi bir bohça şeklinde katlanır. Ateş üzerindeki kızgın saçta yağsız olarak pişirilir. Pişen hamur ateşten alınıp tereyağı ile yağlanır. Yenmeye hazır hale getirilir.
Et Kürzesi:
Bir kilo kıyma (orta yağlı) 4-5 adet soğan, bir demet maydanoz, 2 limon, 1 kilo su ve alabildiğince un.
Orta yağlı bir kilo kıymanın içine soğanlar rendelenir, limonlar sıkılır, maydanoz kıyılı yeteri kadar baharat atılır. Et yoğrulup dinlenmeye bırakılır.
Hamur sert olarak yoğrulur yufka hamuru gibi ince açılır. Açılan yufkalar konserve kutusu ile daire şeklinde kesilir. Kesilen parçaların içine hazırlanan kıymalar azar azar koyulur. Hamur dürülüp tencerede suya atılır. 15 dakika kaynatılır. Pişince sıcak servis yapılır.
Labada - ısırgan kürzesi:
Isırgan yada labada 1 yada 2 adet yumurta soğan
Otlar temizlenip kıyılır. Tuzla ovulup acı suları çıkarılır. Tencerede soğan kavrulurken otlarda atılıp kavrulacak ateşten indirdikten sonra yapılan malzemenin çokluğuna göre bir veya iki yumurta kırılıp karıştırılır. Et kürzesinde olduğu gibi hamuru aynı şekilde pişirilir servis yapılır.
Halpama:
Mısır unu et.
Mısır unu etli suda pişirilir. Sonra köfte biçiminde alınıp tepsiye dizilir. Etlerde parçalanarak üzerlerine konur ve yenmeye hazır hale gelir.
Şipsi:
Tavuk, buğday unu, mısır unu, sarımsak, baharat (kuni), yağ, kırmızı biber
Bir tavuk temizlenip parçalanır ve kaynatılır. Biraz buğday unu ile mısır unu, biraz tavuk suyu içinde karıştırılır. İçine dövülmüş sarımsak, "kuni" denen baharat konur. Sonra, bu karışım kalan et suyu içinde karıştırılarak pişirilir. Genişçe bir tabağa boşaltılır. Üzerine de parçalanarak pişirilen etler dağıtılır.
Ayrı bir yerde, yağ içinde kırmızı biber kavrulup, bunların üzerinde gezdirilerek dökülür. Şipsi yenmeye hazırdır.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Lakerda:
Torik veya iri palamut balığından yapılır. Başı ve kuyruğu kesilip çıkartılan balıklar dilimlenerek bir gün suda bekletilir. Temiz bir teneke yada cam kabın içine her iki yanı kalın tuza batırılarak döşenir. Burada önemli olan bir kürdan yada benzeri bir araçla kemik iliğinin çıkarılmasıdır. Aksi halde balık kurtlanır. Daha sonra üzerine temiz bir tahta ve taş benzeri baskı konarak olmaya bırakılır.
Boklu Kebap:
Mevsiminde diğer balıklardan olduğu gibi özellikle Sardalye balığından yapılır. Sardalye denizden çıktığı gibi hiç temizlenmeden kömür mangalında yada herhangi bir ızgarada pişirilir. Izgaranın içine asma yaprağı yada boyasız ıslak beyaz kağıt döşenerek balıklar dizilip pişirilirse daha lezzetli olur. Pul ve deriler bunlara yapışır kalır. Balık temiz çıkar. Yerken içi çıkarılarak yenir.
Taşfırında Sardalye:
½ kg sardalye temizlendikten sonra kiremit üzerine unlanarak yerleştirilir. (istenirse tepside de olur). Üzerine ince kesilmiş limon ve tuz ilave edilerek taş fırında (karafırın) da pişirilir ve yeşil salata ile birlikte yenir.
TATLILAR
PEYNİR TATLISI
Malzeme :
500 gr taze tuzsuz peynir veya lor, 3 yumurta, 3 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı margarin, alabildiğince irmik, hindistan cevizi, kabartma tozu. Şerbet için: 4,5 su bardağı şeker, 4,5 su bardağı su, 1/4 limon.
Yapılışı :
Peyniri bir tülbente koyarak suyunu iyice süzdürelim (Peynirle yapıyorsak). Hamur yoğuracağımız kaba peyniri, yumurtaları, unu ve erimiş margarini koyup yoğuralım. Hamura kabartma tozu ve irmiği yavaş yavaş ilave edelim. Yumuşak bir hamur haline gelene kadar irmik ilave edelim (Poğaça yada çörek hamurundan yumuşak olmalı). Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartarak fırın tepsisine yerleştirelim ve 2-3 dakika ısıtılmış fırında altı üstü pembeleşene kadar pişirelim. Şerbetimizi sıcakken fırından çıkardığımız tatlının üzerine dökerek üstünü kapatalım ve şerbeti iyice çekmesini bekleyelim. Daha sonra tatlımızı servis tabağına alarak üzerine hindistan cevizi serpmek suretiyle servis yapalım.
Zerde:
Pirinç, zerdeçal, şeker, gülsuyu.
Pirinçler suda yıkanıp suda kaynatılacak pişmeye döndüğünde şekeri ilave edilerek. Şeker eridikten sonra zerdeçal konulacak. İyice piştiğinde gülsuyu konularak tabaklara dökülerek soğumaya bırakılacak. Üzerine kuş üzümü, çam fıstığı, tarçın dökülerek servise hazırdır.
Biga Peynir Tatlısı:
Günlük tuzsuz peynir (teleme), un, yumurta, kabartma maddesi, irmik,
Tüm malzemeler makine ile yoğrularak makine ile kalıplara döküldükten sonra, fırında pişirilir. 24'lük ve 50'lik paketler ile ambalajlanır.
24 adet peynir tatlısı, 1 kg şeker ve 1,2 kg su ile birlikte geniş bir kapta büyüyüp koyu parlak bir görünüm alıncaya kadar yaklaşık yarım saat orta ateşte kaynatılır. Pişirildiği kapta soğumaya bırakılan tatlılar 2 adeti bir porsiyon olacak şekilde servis yapılır. Arzu edilirse üzerine kaymak veya krem şanti konarak da servis yapılabilir.
Basma Helvası (Öküz Helvası)
Un, katı yağ, şeker, süt
Un, katıyağ birbiri ile çok koyu kıvamda olmak şartı ile kavrulur. Buğday rengini alınca şerbet ilave edilip katı şekilde pişirilir. Soğuyan malzeme kevgirden geçirilir tepsiye tekrar basılır. Bir miktar şerbet yapıp yenecek yumuşaklığı gelinceye kadar ilave edilip kaynatılır. Servise hazır hale getirilir.
Çanakkale Yöresel Yemekleri
ÇORBALAR:
Tarhana Çorbası:
Bir tencereye biraz zeytin yağ konur. Bunun içine bir kaşık domates salçası ilave edilerek kavrulur. Üzerine bir litre kadar soğuk su ilave dökülür. Önceden hazırlanan tarhanadan iki yemek kaşığı ilave edilerek eriyinceye kadar karıştırılır. Tarhana eridikten sonra (karıştırma bırakılır) kaynatmaya devam edilir. Kaynayan çorba biraz koyulaşır, tuz ilave edilerek sıcak sıcak servis yapılır.Bazı evlerde tarhana piştikten sonra 4-5 diş sarımsak soyulup güzelce dövüldükten sonra ilave edilir.
Tarhana çorbasına yağ ve salça konmamış ise süt veya süt kaymağı ilave edilirse buna sütlü tarhana çorbası denir.
Yoğurt Çorbası:
Yoğurt, pirinç, yumurta, sıvı yağ
Pirinç su ile beraber kaynatılır. Çırpılan yoğurda yumurta bir kaşık un ilave edilir. Pişmiş pirincin üzerine çırpılarak dökülür. 10 dakika kaynatılıp üzerine tereyağ ve kırmızı biber ilave edilir.
Sütlü Çorba
Bulgur, süt, su, tuz
Yarı yarıya süt, yarı yarıya su bir miktar bulgur konulup kaynatılır piştikten sonra üzerine tereyağ ve kırmızı biber konulup servise hazır olur.
YEMEKLER
Kuru Bamya:
Soğan, kuzu eti, salça
Soğanla et pişirilip üzerine salça ilave edilip suyu konur. Kuru bamyamız üzerine dökülüp 30 dakika kaynatılır. Servise hazır edilir.
Kuzu Kapama:
Kuzu eti, soğan, domates, yeşil biber, sarımsak, tuz
Bir tepsinin içine et, soğan, domates, yeşil biber sarımsak tuz harmanlanıp tepsinin üzeri kapatılıp su koymadan fırına verilir. İki saat sonra servise hazır edilir.
Oğlak Çevirme:
1 bütün oğlak. İp, düzgün bir sırık
Oğlak sırığa geçirilip ön aylakları boyna gelecek şekilde, arka ayakları ortası açık şekilde karnı bir miktar ip ile dikilir. Daha önceden yakılan kızgın ateşin 1 metre gerisinden başlanıp üzeri sürekli yağlanarak çevrilmeye başlanır. Ateşin feri azaldıkça ateşe doğru yaklaştırılır. Nar gibi kızardıktan sonra servise hazır olur.
Terbiyeli Köfte:
Kıyma, pirinç, karabiber, zencefil, yenibahar, kimyon, kırmızı biber, tuz, ekmek
Kıymamızı ekmek, pirinç ve tüm baharatlarla harmanlanıp yoğrulur. Köftemiz bilye şekline gelir. Suyu kaynatıp bilye haline gelen köfteyi una bulanıp kaynayan suyun üzerine bir seferde dökülür. 20 dakika sonra altı kapatılır. Kızarmış tereyağ ile süslenip servise hazır edilir.
Bakla Keşkeği:
Baklalar ıslatılarak bekletilir, kabukları soyulur. Kabukları soyulan baklalar bir tencerede pişirilir. Soğuduktan sonra kevgirden (delikli kap) geçirilir. Bir tencereye yağ, rendelenmiş soğan, salça ilave edilerek kavrulur. İçine kevgirden geçirilen baklalar ilave edilir. Biraz et suyu koyarak kaynamaya bırakılır. Piştikten sonra tabaklara koyup üzerine et ve baharatlar ilave edilerek servis yapılır.
Tumbi:
Malzeme:
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
2 adet patlıcan
maydanoz, karabiber, biber pul biber
1 su bardağı sütlü göce
½ yağ (zeytin yağ)
Yapılışı:
Önce bir tavanın içine soğanı doğrarız. Sonra domatesleri küp şeklinde doğrayarak ilave ederiz. Aynı şekilde patlıcanları da tavaya koyar iyice kavururuz. Kavrulduğunda 2 bardak su ilave ederiz. Su kaynarken içine atar ve kapatırız. Fazla soğumadan tepsiyi yağlayıp elimizle yarım oval şekil vererek tepsiye dizeriz 100 derecelik fırına salarız. (fırına vermeden önce tumbilerin üzerine salça ve zeytinyağını çırparak süreriz)
Peynirli Patlıcan:
Malzemeler:
4 adet patlıcan
peynir veya lor
maydanoz, biraz tuz
çiçek yağ
Yapılışı:
Patlıcanları ikişer parça şeklinde birbirinden ayırmadan kesin aralarına peynirli maydanozu koyup kapatın ve yağı kızdırılmış tavada kızartın.
Mantı:
Malzemeler:
Un, tavuk butu, 2 baş soğan, 1 çay bardağı yağ, 2 su bardağı süt tarhanası, 1 yemek kaşığı karabiber, nohut
Yapılışı:
2 baş soğan, 1 çay bardağı yağ ile kavrulur, 2 su bardağı süt tarhanası katılarak kavurmaya devam edilir, içine bir bardak sıcak su konularak kabartılır, içine bir yemek kaşığı karabiber konulur ve karıştırılır. 2 tane hamur açılır ve 5 er santimlik bölünür, içersine 1er tatlı kaşığı iç konur, dört köşesi kapatılıp bohça hale getirilir, yağlanmış tepsiye dizilir, fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir, üzerine 1 su bardağı pişirilmiş nohut serpilir, 1 tencerede haşladığımız 2 tavuk butu didilerek üzerine serpilir ve suyu da üzerine dökülür, suyunu çekinceye kadar fırında bekletilir ve sıcak servis yapılır.
Turp Otu Salatası:
Malzemeler:
1 kilo turp otu, ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 limon
Yapılışı:
Ayıklanmış ve yıkanmış turp otları kaynayan su tenceresine bastırılır. Yapraklar etli oldukları için fazla kaynatılmamalıdır. (yumuşarsa lezzeti kaybolur) kalın sapları pişince süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine yağ ve limon koyunca yeşil yapraklar sararır. Bu nedenle sofraya yeşil gelmek isteniyorsa son dakikaya kadar yağ, limon ve tuzu koyulmalıdır. Ilık yenirse çok daha iştah açıcı olur. Özellikle balık ile yenmesi iyi olur.
Kaçamak:
Mısır unu, ayran, yumurta, sıvı yağ, pekmez.
Mısır unu ayran, su tuz ilave edilip sıvık ve katı arasında bir şekle gelinceye kadar karıştırılır tencereye konup birbiriyle özdeşinceye kadar pişirilir. Tepsinin içine biraz yağ, yumurta kırılır pişirilen malzeme tepsiye yayılıp kızgın fırına verilip çıkarılır üzerine pekmez dökülüp servise sunulur.
Şelame:
Malzemeler:
Un, Çerkez peyniri, yağ
Yapılışı:
Börek hamuru gibi tutulur. Oklava ile kalınca daireler halinde açılır. Açılan hamurun üzerine ufak boy tencere kapağı kapatılarak daire şeklinde kesilir. Bunların içine de Çerkez peyniri ufalanır. Sonra bunlar çeşitli şekillerde katlanır. Ve şiven içinde yağda kızartılır.
Şelamenin şekilleri şu şekilde yapılır.
1- içine peynir ufalanan hamur D şeklinde katlanır. Kenarları rulet ile kesilir. Bu parçalar hamurun iki yanına katlanır.
2- İçine peynir ufalanan hamurun üstüne, bir hamur daha kapatılır. Bunların kenarları yine rulet ile D şekilde kesilir. Yine parçalar iki yöne katlanır.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Lakerda:
Torik veya iri palamut balığından yapılır. Başı ve kuyruğu kesilip çıkartılan balıklar dilimlenerek bir gün suda bekletilir. Temiz bir teneke yada cam kabın içine her iki yanı kalın tuza batırılarak döşenir. Burada önemli olan bir kürdan yada benzeri bir araçla kemik iliğinin çıkarılmasıdır. Aksi halde balık kurtlanır. Daha sonra üzerine temiz bir tahta ve taş benzeri baskı konarak olmaya bırakılır.
Balık Izgara:
Sardalye, çinekop, lüfer, palamut, kolyoz, barbunya, mercan, sarpa, kupa, uskumru, ve yılan balığının ızgarası çok lezzetli olur.
Temizlenmiş ve deniz suyu ile yıkanmış balıklar, tuz ve kekik ile bekletilir. Kömür ateşinde pişirilir. Sardalyalar ayıklanmadan da ızgara yapılabilir. Ayrıca bu balığı asma yaprağına sararak ızgara yapmakta ayrı bir lezzet katar.Yılan balığı ızgara yapılmadan önce kılçıklı kısımları ayrılmalıdır. Balığın kuyruk ve baş kısmı çok kılçıklıdır. Bu kısımlar çorba için çok uygundur. Izgara için ortada kalan kısmı dilimlenerek kullanılır. Yılan balığı çok yağlıdır ve şifası ile lezzetinin bu yağda olduğu söylenir.
TATLILAR
Zerde:
Malzemeler:
Pirinç, zerdeçal, şeker, gülsuyu.
Yapılışı:
Pirinçler suda yıkanıp suda kaynatılacak pişmeye döndüğünde şekeri ilave edilerek. Şeker eridikten sonra zerdeçal konulacak. İyice piştiğinde gülsuyu konularak tabaklara dökülerek soğumaya bırakılacak. Üzerine kuş üzümü, çam fıstığı, tarçın dökülerek servise hazırdır.
Biga Peynir Tatlısı:
Malzemeler:
Günlük tuzsuz peynir (teleme), un, yumurta, kabartma maddesi, irmik,
Yapılışı:
Tüm malzemeler makine ile yoğrularak makine ile kalıplara döküldükten sonra, fırında pişirilir. 24’lük ve 50’lik paketler ile ambalajlanır.
Hazırlanışı:
24 adet peynir tatlısı, 1 kg şeker ve 1,2 kg su ile birlikte geniş bir kapta büyüyüp koyu parlak bir görünüm alıncaya kadar yaklaşık yarım saat orta ateşte kaynatılır. Pişirildiği kapta soğumaya bırakılan tatlılar 2 adeti bir porsiyon olacak şekilde servis yapılır. Arzu edilirse üzerine kaymak veya krem şanti konarak da servis yapılabilir.
Peynir Helvası:
Özellikle yağlı, tuzsuz, taze koyun peynirinden yapılır. Peynir küçük parçalara ayrılır bir kapta hafif ateşte karıştırılarak eritilir. Süt haline gelen eriyik bir müddet kaynatıldıktan sonra önce un (isteğe bağlı irmik) sonra toz şeker karıştırılıp iyice yedirilir. Topak olmaması için pişene kadar hafif ateşte ve aynı yönde olmak kaydıyla karıştırılır. Bazı kişiler topak olmaması için çay kaşığının burnu ile biraz karbonat karıştırılır.
Sütlü İrmik:
3 numara irmik, süt, katıyağ , sıvıyağ, karbonat, şeker, şamfıstığı, vanilya
1 bardak irmik yarım bardak sıvı katı yağ karışımı, 2 bardak süt, 15 gr şam fıstığı 1 vanilin, çay kaşığı ucu ile karbonat.
Sıvı ve katı yağ ateşe konup kızdıktan sonra şam fıstığı kavrulur. Pembeleşen fıstığın üzerine irmik ilave edilip buğday rengini alıncaya kadar durmadan karıştırılır. Yan tarafta kaynayan süte şeker, karbonat, vanalin ilave edilip irmiğin üzerine döküp 30-35 dakika karıştırılır. Katılaşmaya başlayınca soğumaya bırakılır. Servise hazır hale getirilir.
İÇECEKLER
Erik Macunu (Hoşaf)
Bardacık eriği olgunlaştığı esnada toplanıp temizlenip kazana doldurulup pişirilir. Marmelat şeklini alıncaya kadar kaynatılıp süzülür. Cam şişelere doldurulup senenin her hangi bir gününde oradan bir miktar alınarak su seker ilave edilerek çoğaltılıp içilir.
Uynuk (Ayran)
Yoğurt yayığa dökülerek yayık sopası ile su ilave edilerek dövülür. Genişçe bir kaba dökülüp üzerindeki yağ toplanır kalan kısmı da ayran olarak tüketilir.
Ahlat Suyu
Tam olgunlaşmış ahlatlar temizlenir. Bir ağaç fıçının içine doldurulur üzerine su basılır. Bir ay bekletildikten sonra içilecek miktarda çıkarılır isteğe göre şeker ilave exdilip servise sunulur.
Ayva Komposta:
Ayva, tarçın kabuğu, şeker.
Ayvalar kavun dilimi şeklinde soyulur. Çekirdekleri toplanıp bir tüle bağlanır. Yeteri miktarda su ilave edilip ayva, çekirdek, tarçın kabuğu kaynatılır. Ayvanın piştiği görüldüğü vakit şeker ilave edilip 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra servise sunulur.
No comments:
Post a Comment